Vacature: Epidemioloog/Methodoloog

Deze vacature is aangedragen door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Een organisatie in beweging
Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten is een jonge en snel groeiende organisatie die zijn expertise inzet voor kwaliteitsverbetering van de medisch-specialistische zorg in Nederland. Als Kennisinstituut helpen wij ruim 22.000 toegewijde dokters in ziekenhuizen en instellingen dit waar te maken zodat 17 miljoen Nederlanders kunnen rekenen op de beste zorg ter wereld.

In het Kennisinstituut, bestaande uit ongeveer 75 zelfstandig werkende professionals, komen wetenschap, beleid en praktijk samen. Vanuit deze brede basis kunnen wij de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten adviseren en begeleiden bij het opzetten en uitvoeren van kwaliteitsbeleid en bijbehorende instrumenten zoals richtlijnen, kwaliteitsvisitatie, kwaliteitsmeting en keuzehulpen. Ook ondersteunen wij hen bij het ontwikkelen van kennisagenda’s en het opzetten van geïntegreerd kwaliteitsbeleid, waarin de verschillende kwaliteitsinstrumenten elkaar versterken. Vragen die wetenschappelijke verenigingen hebben zijn bijvoorbeeld: Wat is de toegevoegde waarde van een nieuwe behandeling ten opzichte van de huidige praktijk? Waaraan kun je een goede vakgroep medisch specialisten herkennen en hoe kunnen andere vakgroepen daarvan leren? Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor toegepast wetenschappelijk onderzoek die op korte termijn de zorg kunnen verbeteren?

Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een:

Epidemioloog/methodoloog
32-40 uur per week

Jouw bijdrage aan het zorgveld
Binnen het Kennisinstituut ben je werkzaam op verschillende kwaliteitsprojecten. Richtlijnontwikkeling is een belangrijk deel van het takenpakket van het Kennisinstituut. Daarnaast houden we ons bezig met het vormgeven en uitvoeren van kwaliteitsvisitaties, het ontwikkelen van kennisagenda’s en van producten voor patiënten.

Je werkzaamheden zijn divers:

  • Het opzetten en uitvoeren van projecten op het gebied van kwaliteit van de medisch-specialistische zorg. Je speelt een rol in het acquireren van projecten en het opstellen van projectvoorstellen en begrotingen. Je bent als projectleider verantwoordelijk voor je eigen projecten.
  • Richtlijnontwikkeling: hierbij heb je zowel een belangrijke methodologische rol als een rol als projectleider. Dat betekent enerzijds dat je adviseert over het opstellen van de vraagstelling en de selectie van de literatuur, en verantwoordelijk bent voor de systematische samenvatting en beoordeling van het wetenschappelijk bewijs. Dit doe je in nauw overleg met de informatiespecialist en de betrokken medisch specialisten. De resultaten bespreek je met de werkgroep. Anderzijds begeleid je als projectleider het proces van richtlijnontwikkeling, adviseer je de werkgroep, bewaak je de voortgang, en onderhoud je contact met werkgroepleden (medisch specialisten, andere zorgprofessionals en patiënten) met betrekking tot het schrijven van teksten. Richtlijnen hebben betrekking op allerlei verschillende ziektebeelden. De ene richtlijn gaat bijvoorbeeld over de behandeling van darmkanker, de andere over diabetes bij kinderen.
  • Zorgevaluatie: bij het ontwikkelen van kennisagenda’s ondersteun je de wetenschappelijke verenigingen bij het identificeren en prioriteren van belangrijke vragen voor onderzoek op het gebied van zorgevaluatie. Het doel is om de onderzoekresultaten zo snel mogelijk te duiden en te vertalen naar aanbevelingen voor de praktijk.
  • Producten voor patiënten zijn bijvoorbeeld consultkaarten of andere keuzehulpen, of informatie voor patiënten gebaseerd op de richtlijnen. Hier speel je vooral een coördinerende rol.

Je maakt deel uit van een team adviseurs. Ieder team heeft een aandachtsgebied (bijvoorbeeld oncologie, operatief proces of cognitie/gedrag). We bieden je trainingen om je persoonlijke vaardigheden verder te versterken, bijvoorbeeld op het gebied van time management, het systematisch samenvatten van wetenschappelijke literatuur en/of adviesvaardigheden (als je iets meer ervaring hebt opgedaan in de praktijk). Ook zijn er mogelijkheden om (internationale) congressen te bezoeken.

Als adviseur functioneer je na een inwerkperiode als zelfstandig projectleider van een project. Afhankelijk van je ontwikkeling werk je op steeds complexere projecten. Hierin word je stapsgewijs gecoacht door een senior adviseur. Als je meer ervaren bent begeleid je ook nieuwe collega’s op projecten.

Een professional met een analytische blik
Voor deze functie zoeken wij een proactieve, analytische en sociale collega. Je bent bij voorkeur gepromoveerd en weet wetenschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar de praktijk. Je bent een ervaren methodoloog en je vindt het leuk om bij te dragen aan de methodologische doorontwikkeling van richtlijnen en collega’s daarin te coachen. Je kunt goed samenwerken met medisch specialisten en collega’s en bent sterk in je communicatie, zowel mondeling als schriftelijk (Nederlands en Engels). Daarnaast leer je snel en maak je je nieuwe onderwerpen op het gebied van kwaliteit van zorg snel eigen.

Tijdens de selectie van de kandidaten letten we verder op de volgende punten:

  • Afgeronde (bio)medische opleiding (geneeskunde, gezondheidswetenschappen, of vergelijkbare opleiding);
  • Gedegen kennis en ervaring op het gebied van epidemiologie en onderzoeksmethoden, bij voorkeur blijkend uit een afgerond promotieonderzoek;
  • Ervaring met projectmatig werken en met het leiden van projecten;
  • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring.

Een totaalpakket
Werken bij het Kennisinstituut levert meer op dan alleen een uitstekend pakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je werkt bij ons samen met sociale en enthousiaste collega’s in een prettige, informele omgeving. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het salaris is afhankelijk van niveau en ervaring.

 Informatie en sollicitatie
Informatie over de functie kun je opvragen bij Dunja Dreesens, senior adviseur/teamleider, tel 06-30538748 (d.dreesens@kennisinstituut.nl) of bij Margreet Pols, adjunct directeur, tel 06-133 484 09 (m.pols@kennisinstituut.nl).

Je reactie zien wij graag zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 14 februari 2021 tegemoet. Solliciteren kan via de volgende link: https://werkenbij.kennisinstituut.nl/vacaturebeschrijving/epidemioloog-methodoloog

Van bemiddeling en acquisitie door derden of ZZP-ers wordt geen gebruik gemaakt en hier wordt niet op gereageerd.

Tijdens deze sollicitatieprocedure hanteren we de sollicitatiecode van het Netwerk voor HR-Professionals (NVP).