Epistel juli-augustus 2018: Voorwoord

|   Epistels

Beste Epistellezer,

Sinds de laatste uitgave van Epistel is er een hoop gebeurd: De AVG (algemene verordening gegevensbescherming) is inmiddels een feit, een goed bezochte en inspirerende WEON vond plaats in het RIVM, een mega-ballon van president Trump als baby werd opgelaten op het Parliament Square in London, het WK Voetbal 2018 is achter de rug en na ruim 15 jaar bouwen is eindelijk de Noord-Zuidlijn geopend. Binnen de VvE is ook het een en ander gebeurd: We hebben namelijk drie nieuwe bestuursleden aan boord en het secretariaat is verhuisd naar de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC.

Voordat ik de inhoud van dit zomernummer nader toelicht, wil ik graag met jullie stilstaan bij het vertrek van Olga Souverein (ex-voorzitter Epistel). In de vorige uitgave nam zij namelijk afscheid van de Epistelredactie. Wij willen haar via deze weg nogmaals hartelijk danken voor haar jarenlange bijdrage en inzet dat geresulteerd heeft in vele mooie Epistels en samenwerkingen.

In deze zomereditie van Epistel informeren we u over de reisbeurzen die de René Vogels Stichting weer beschikbaar stelt. De beurs is voor jonge onderzoekers die naar het buitenland willen voor onderzoek binnen de oncologie, dus houdt de deadline in de gaten! 

In de verbindingsketen stelt de voorzitter van VvE prof. Olaf Dekkers een vraag aan prof. Arfan Ikram over artificial intelligence en RCTs.

Tijdens de WEON 2018 werd er een COREON-sessie gewijd aan de AVG. Hier is een film van gemaakt en zijn er publicaties geweest in de Federa Bulletin. Deze publicaties delen wij graag met u. De VvE Werkgroep junior-epidemiologen doet verslag van de door hun georganiseerde pre-conference “Let’s talk about sex: Man- en vrouwverschillen in epidemiologisch onderzoek”.

Verder hebben we drie proefschriftsamenvattingen van dr. Clare Luymes (To stop or not to stop: Deprescribing preventive cardiovascular medication in low risk general practice patients), dr. Floor Borlée (Respiratory health effects of livestock farm emissions in neighboring residents) en dr. Mariëlle Jaspers (Beyond the skin: New insights in burn care). 

Ten slotte gaan we dit keer op reis met Lisa Weijer die eerst een profcarrière als surfer ambieerde en nu beginnend epidemioloog is.

Kortom, voor degenen die op vakantie zijn, gaan of al zijn geweest, mag deze Epistel zeker niet ontbreken op de mobiele apparaten.

Ik wens alle leden van VvE een hele fijne zomer toe en ontzettend veel l