Epistel maart 2018: Verbinden

|   Epistels

‘Hoe gaat het met’

Prof. Dr. A. (Bert) Hofman

 

Stephen B. Kay Family Professor of Public Health and Clinical Epidemiology

Chair, Department of Epidemiology, Harvard T.H. Chan School of Public Health

 

Wat houdt uw functie in?

Ik ben afdelingshoofd van de epidemiologie in Harvard.

Ik beschouw mezelf als meewerkend voorman, ik probeer zoveel mogelijk mee te doen met het epidemiologisch onderzoek en onderwijs.

 

Waar wordt u enthousiast van in uw werk?

Ik ben van nature enthousiast en dat wordt versterkt door het werken in de epidemiologie. De epidemiologie is de ‘queen science’ van zowel de openbare als de klinische geneeskunde. Alle belangrijke medische onderwerpen komen voor epidemiologisch onderzoek in aanmerking. Daarbij is de epidemiologie abstract en structurerend, dat maakt het onderwijs – zowel voor student als docent – uitermate vervullend.

Welk pad heeft u afgelegd voordat u in deze functie kwam?

Ik heb Geneeskunde in Groningen en Leiden gestudeerd en stages Interne Geneeskunde in Leiden gedaan. Ik heb de opleiding Epidemiologie (on the job) bij Hans Valkenburg in het Erasmus MC gevolgd. Vervolgens heb ik als research fellow bij Olli Miettinen op Harvard gewerkt (twee zeer formatieve jaren). Daarna ben ik bij het Erasmus MC gaan werken, waar ik sinds 1988 afdelingshoofd Epidemiologie ben. Tevens ben ik de initiator van de Rotterdam Study (ERGO) en Generation R, en de oprichter van Nihes. Vanaf 2002 ben ik Editor-in-chief bij het European Journal for Epidemiology. Vanaf 1996 ben ik part-time hoogleraar in Harvard. Sinds 2016 ben ik dat full-time, naast afdelingshoofd van de Epidemiologie aldaar.

 Wat wil u in de toekomst nog graag bereiken?

Zolang mogelijk doorgaan met epidemiologisch onderzoek en onderwijs.

Binnen ERGO heeft uw onderzoeksgroep onder andere veel onderzoek gedaan naar depressie. Het boek De depressie-epidemie van Trudy Dehue uit 2008 is mede verantwoordelijk geweest voor het oplaaien van de discussie over het bestaan, ontstaan en behandelen van depressie. Zo betoogt Dehue in haar boek dat depressie te veel in de biologische hoek wordt getrokken, en stelt ze ter discussie of depressie wel een hersenziekte genoemd kan worden. 

Hoe kijkt u vanuit uw eigen onderzoeksbevindingen tegen deze standpunten van Dehue aan? 

Ik heb in dezen geen bijzondere expertise, maar een natuurlijke neiging om primair in medisch-biologische termen te denken. Het lichaam-geest dualisme dat Dehue impliciet presenteert lijkt me geen goed idee. Voor een echt goede mening zou ik Henning Tiemeier raadplegen…

 

--------------------------------------------------------------

The Harvard T.H. Chan School of Public Health

 

The Harvard T.H. Chan School of Public Health (voorheen Harvard School of Public Health) is de graduate school voor Volksgezondheid van de Harvard University, in de Longwood Medical Area van Boston, naast de Harvard Medical School. De Chan School wordt beschouwd als een vooraanstaande school voor volksgezondheid in de Verenigde Staten. De Harvard T.H. Chan School of Public Health vindt haar oorsprong in het volksgezondheidsactivisme aan het begin van de 20e eeuw. De school is ontstaan ​​