Focusgroep E-Epidemiologie

E-Epidemiology omvat niet alleen het gebruik van digitale vragenlijsten voor epidemiologisch onderzoek; ook het gebruik van ‘apps’, het rekruteren van onderzoeksdeelnemers via sociale media en het monitoren van ziekte-uitbraken via Google of Twitter vallen hier bijvoorbeeld onder. Het idee om een Nederlandse focusgroep E-Epidemiology te starten is ontstaan tijdens het E-epi symposium in april 2012 in Cardiff, waar de leden van de focusgroep, als enige Nederlandse deelnemers, aanwezig waren. Tijdens de bijeenkomst in Cardiff kwam duidelijk naar voren dat het gebruik van internet en andere vormen van informatietechnologie voor epidemiologisch onderzoek nog in de kinderschoenen staat.

Het doel van de Focusgroep E-Epidemiology is tweeledig:

  1. Het bijeenbrengen van wetenschappers die interesse hebben in het gebruik van internet en andere vormen van informatietechnologie voor het uitvoeren van epidemiologisch onderzoek ten behoeve van het uitwisselen van kennis en ervaring op dit gebied.
  2. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van e-Epidemiology systematisch bijhouden en de mogelijkheden presenteren aan geïnteresseerde epidemiologen.

Op 7 juni 2017 organiseert de focusgroep voorafgaande aan de WEON de pre-conference "Use of Apps and/or Wearables for Epidemiological Research". Zie voor meer informatie en aanmelden: https://www.uantwerpen.be/en/conferences/weon-2017/programme/june-7/use-of-apps-and-or-w/