Skip to main content

Vacancy: Coördinerend Epidemioloog COVID-19 vaccinatiecijfers

This vacancy has been recommended by the RIVM. width=

Functie­omschrijving
Wil jij je inzetten voor de monitoring van het COVID-19 vaccinatie en inzicht in vaccinatiegraad? Ben jij een coördinerend epidemioloog die ervaring heeft in de publieke gezondheid? Kom dan bij ons werken als epidemioloog met coördinerende taken en versterk ons team in het actuele en relevante werkveld van de vaccinaties.

De afdeling
Bij het RIVM werken ruim 2200 collega’s elke dag samen aan de zorg voor morgen. Het centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten (EPI), wat valt binnen het domein infectieziekten & vaccinologie, heeft tot doel om de gezondheid van Nederland op het gebied van infectieziekten te analyseren en te bewaken.

Bij de afdeling Rijksvaccinatieprogramma (RVP) werken epidemiologen, in samenwerking met andere onderzoekers, aan de monitoring en evaluatie van het RVP en COVID-19 vaccinatie. Daarvoor brengen we de mate van deelname aan het programma (vaccinatiegraad) in kaart, onderzoeken we determinanten van vaccinatie, de ziektelast en immuniteit in de bevolking. Ook wordt onderzoek uitgevoerd in het geval van een plotselinge toename van een infectieziekte waar tegen gevaccineerd wordt of bij een epidemie. Verder wordt de mogelijke inzet van nieuwe of verbeterde vaccins onderzocht hetgeen kan leiden tot aanpassingen in landelijke vaccinatieprogramma’s. De uitkomsten worden door het ministerie van VWS, de Gezondheidsraad en GGD-en gebruikt om advies en beleid rondom vaccinatie te maken.

Doel van de functie
Alle mensen van 5 jaar en ouder komen in aanmerking voor COVID-19 vaccinatie  ). Het is belangrijk om voor COVID-19 vaccinaties de vaccinatiegraad te volgen, net zoals voor het Rijksvaccinatie waarvoor alle kinderen in Nederland in aanmerking komen. Dit geeft inzicht in de voortgang van de implementatie van het programma en welke (leeftijds)groepen minder gevaccineerd zijn. Verder is vaccinatiegraad  belangrijke informatie voor de bijwerkingenmonitoring, en ook voor het onderzoek naar vaccin-effectiviteit en –impact. We maken voornamelijk gebruik van de landelijke vaccinatieregisters om de vaccinatiegraad in kaart te brengen. Landelijke registratie van vaccinaties is alleen mogelijk wanneer de gevaccineerde toestemming geeft. Het desondanks goed monitoren van de deelname aan de vaccinatieprogramma’s vergt extra inspanningen en vormt een methodologische uitdaging. Dit geldt voor het COVID-19 vaccinatieprogramma en sinds 2022 ook voor de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Er is daarom nauwe samenwerking met de RVP vaccinatiegraad epidemiologen.

Werkzaamheden en taken
Je coördineert de monitoring van de vaccinatiegraad voor COVID-19 en bent betrokken bij vaccinatiegraad meten van het COVID-19 vaccinatieprogramma in Nederland. Je houdt de grote lijnen en onderlinge samenhang tussen de verschillende COVID-19 vaccinatiegraad activiteiten goed in het oog.  Je reageert adequaat op vragen vanuit het ministerie van VWS en andere ministeries, RIVM centra, en andere relevante organisaties en weet productieve samenwerkingen op te zetten en te bestendigen. Je betrekt actief relevante personen binnen en buiten het COVID-19 (vaccinatie) programma. Je bent stressbestendig, en kunt snel schakelen.

Uniek aan deze baan
Vaccinatieprogramma’s zijn één van de meest effectieve interventies om de volksgezondheid te verbeteren. Er zijn continue ontwikkelingen in het COVID-19 en Rijksvaccinatieprogramma. Het werk heeft daardoor een dynamisch karakter.  Je werkt met diverse stakeholders binnen en buiten het RIVM en het werk is methodologisch uitdagend. Je kunt een bijdrage leveren aan een optimaal vaccinatieprogramma en daarmee aan de volksgezondheid in Nederland.

Functie-eisen
Dit neem je mee:

 • Ervaring in epidemiologie, blijkend uit een PhD in de epidemiologie of gezondheidswetenschappen en minimaal 4-6 jaar werkervaring en affiniteit met publieke gezondheid en infectieziekten;
 • Je kunt zelfstandig werken, toont initiatief en bent besluitvaardig;
 • Je hebt een proactieve, ?exibele instelling, uitstekende communicatieve vaardigheden (zowel verbaal als in schrift) en kunt goed werken in teamverband;
 • Je bent omgevingsbewust en politiek sensitief, kan goed samenwerken met externe partijen, verschillende belangen tegen elkaar wegen en tot realistische voorstellen en oplossingen komen;
 • Je durft kritisch te zijn met behoud van de relatie.

Dit is jouw kracht:

 • Communiceren
 • Ontwikkelen en implementeren van methoden
 • Accuraat werken
 • Omgevingssensitief
 • Strategisch handelen

Arbeids­voorwaarden

Salaris­niveau: schaal 12
Maand­salaris: Min €3.919 – Max. €5.825 (bruto)
Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contract­duur: Voor de duur van 12 maanden
Minimaal aantal uren per week: 24
Maximaal aantal uren per week: 32

Overige arbeids­voorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
Wanneer je interesse hebt in deze functie, solliciteer dan snel! Je kunt je sollicitatie richten aan Hester de Melker, afdelingshoofd Rijksvaccinatieprogramma.

Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan. We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

 • De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op het RIVM of via video-bellen.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste (online) gesprek;
 • Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een (online) arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk? Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Digitaal solliciteren
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via deze knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Date of placement: 27 May 2022

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement