Skip to main content

Apprenticeship: Samenhang van clusters van leefstijlfactoren met medisch specialistische zorgconsumptie

This apprenticeship has been recommended by the RIVM.

Afdeling Kwaliteit van Zorg en Gezondheidseconomie, Centrum Voeding, Preventie en Zorg, Domein Volksgezondheid en Zorg, RIVM, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven

Contactpersoon:
Pauline Geuijen, pauline.geuijen@rivm.nl.

Duur:
Minimaal 5 maanden

Aanvang:
Februari 2023 (in overleg ook op een ander moment mogelijk)

Achtergrond:
De Leefstijlmonitor (www.leefstijlmonitor.nl) is een project dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitvoert in nauwe samenwerking met het consortium Leefstijlmonitor (RIVM, CBS, Trimbos Instituut, Rutgers, VeiligheidNL, Voedingscentrum, GGD-GHOR NL, Pharos, Soa Aids Nederland). De Leefstijlmonitor zorgt voor een samenhang en voorkomt overlap in gegevensverzamelingen op het gebied van de leefstijl gerelateerde thema’s. Elk jaar worden er via de CBS Gezondheidsenquête gegevens over de gezondheid en leefstijl van de mensen in Nederland verzameld. De gegevensverzameling is bedoeld voor de onderbouwing van landelijk beleid op het gebied van leefstijl en gezondheid.

In 2020 en 2021 zijn stageopdrachten uitgevoerd waarin eerst gekeken is naar clusters van leefstijlfactoren en daarna na stabiliteit van clusters over tijd en de samenhang met sociodemografische factoren en mentale gezondheid. Dit willen we in 2023 vervolgen met een opdracht waarin gekeken wordt hoe (de clusters van) leefstijlfactoren samenhangen met medisch specialistische zorgconsumptie.

Vraagstellingen:
Wat is het verband tussen (clusters van) leefstijlfactoren (zoals roken, alcoholgebruik, bewegen, voeding en overgewicht) en medisch specialistische zorgconsumptie?

Materiaal en methode:
De stagiair zal gebruik maken van monitoringsdata (Gezondheidsenquête 2016-2019) en registratiedata (DBC’s Medisch Specialistische Zorg 2016-2019). Analyses zullen worden uitgevoerd in de Remote Access omgeving van het CBS. Verwachte analyses zijn cluster analyses en regressie analyses.

Werkzaamheden:
– Inlezen en de vraagstellingen nader uitwerken
– Ontwikkelen van een analyseplan om de vraagstellingen te beantwoorden.
– Gegevensanalyse, bij voorkeur m.b.v. SPSS.
– Vergelijken van de bevindingen met de literatuur.
– Rapportage in de vorm van een artikel.

Mogelijkheid tot zelfstandig werken; technieken die geleerd kunnen worden:
Deze stage betreft de onderzoeksfasen: literatuuronderzoek, schrijven van een analyseplan, statistische analyse en rapportage. In de stage kan vaardigheid opgedaan worden in het analyseren van grote datasets.

Verwacht product:
Wetenschappelijk artikel of scriptie en een mondelinge presentatie van de onderzoeksresultaten voor Centrum Voeding, Preventie en Zorg.

Begeleiding:
De stagiaire zal begeleid worden door dr. Marieke Hiemstra (RIVM) en dr. Pauline Geuijen (RIVM).

Gewenste kennis van (statistische) computer pakketten:
SPSS (in overleg ook andere statistische software mogelijk).

Date of placement: 25 januari 2023

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement