Skip to main content

Vacancy: Epidemioloog surveillance van ernstige luchtweginfecties

This vacancy has been recommended by Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  width=

Functieomschrijving
Wil jij bijdragen aan de pandemische paraatheid? Wil jij daarvoor de surveillance met Intensive Care (IC) data opzetten en surveillance en onderzoek doen naar ernstige respiratoire infecties? Vind je het leuk om met grote datasets te werken en te programmeren in R? Dan zoeken we jou!

Het RIVM en de afdeling
Bij het RIVM werken ruim 2300 collega’s elke dag samen aan de zorg voor morgen. Het centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten (EPI), dat valt binnen het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb), heeft tot doel om de gezondheid van Nederland op het gebied van infectieziekten te analyseren en bewaken.

Jij wordt aangesteld bij de afdeling Respiratoire Infecties van het centrum EPI. Op de afdeling Respiratoire infecties houden ongeveer dertig collega’s zich bezig met surveillance van en onderzoek naar luchtweginfecties. Denk aan COVID-19, influenza, tuberculose, legionella, longontstekingen en luchtweginfecties veroorzaakt door nieuwe type virussen. Het is een professioneel team, wat zich typeert door vakinhoudelijke expertise en respect voor ieders inbreng. Je zult ook samenwerken met de Stichting Nationale Intensive Care evaluatie (NICE).

Doel van de functie
Je zet een wekelijkse monitoring op van ernstig verlopen luchtweginfecties (Severe Acute Respiratory Infections; SARI), waarvoor een intensive care (IC) opname nodig is. Het project omvat het hele traject van datastromen opzetten tot het vormgeven van reguliere wekelijkse analyses en epidemiologische overzichten. De wekelijkse epidemiologische rapportages zullen courante inzicht bieden in de stand van SARI in Nederland en kunnen dienen als input voor beleid.

Werkzaamheden en taken
Je werkt mee aan het opzetten van een continue datastroom vanuit de Stichting NICE naar het RIVM. Je beoordeelt de kwaliteit en bruikbaarheid van de data. Je geeft vorm aan wekelijkse surveillance rapporten waarvoor jij ook de reguliere analyses opzet. Met voortschrijdend inzicht en/of grotere beschikbaarheid van gegevens bouw je de analyses en rapportages uit om zicht te krijgen op trends in het voorkomen van SARI in Nederland. Ook beoordeel je de samenhang tussen deze trends en verheffingen van infectieziekten in andere surveillancebronnen (zoals de respiratoire surveillance bij huisartsen, of Infectieradar). Door onderzoek met zowel retrospectieve als prospectieve gegevens draag je verder bij aan het begrip van de SARI trends op de IC en schrijf je publicaties. Door (literatuur)onderzoek en beraad met experts op het RIVM op de vlakken surveillance, statistiek, en programmeren in R, bepaal en script je geschikte baselines en drempelwaarden voor verheffingen van wekelijkse SARI incidenties. De wekelijkse surveillancerapporten en wetenschappelijke publicaties zullen ook input zijn voor de (beleids)advisering van het ministerie van VWS. Bij uitbreidende data en taken begeleid je een junior onderzoeker die zal bijdragen aan dit surveillancesysteem.

In dit project werk je nauw samen met Stichting NICE, bij wie de uitdaging ligt om de gegevens van de IC real time te ontsluiten. Dit traject is in 2022 in gang gezet en een pilot met de eerste IC-data wordt medio 2023 verwacht. Retrospectieve data uit heel Nederland zijn al beschikbaar voor onderzoek. Binnen EPI werk je nauw samen met de afdeling DIS (Data, Innovatie en Signalering) om de wekelijkse gegevensstroom bij het RIVM te ontvangen en bruikbaar te maken voor de wekelijkse epidemiologische analyse en rapportage.

Uniek aan deze baan
Je bent actief betrokken bij het opzetten van een nieuw surveillancesysteem. Je zorgt ervoor dat er zicht is op eluchtweginfecties waarvoor IC-opname nodig is. Hiermee help jij Nederland bij het versterken van de infectieziektesurveillance om beter voorbereid te zijn op uitbraken van (nieuwe) infectieziekten. Je krijgt hierbij de mogelijkheid om kennis en expertise te ontwikkelen op het gebied van infectieziektesurveillance en epidemiologie.

De zorg voor morgen begint vandaag
Wil jij hier aan meewerken in de functie van Epidemioloog luchtweginfecties? Solliciteer dan via de sollicitatie button en richt je sollicitatie aan Rianne van Gageldonk (afdelingshoofd RES). Heb je eerst nog een vraag over deze vacature, bel gerust met Liselotte van Asten (epidemioloog) via 0631146441.

Het betreft een tijdelijke functie van één jaar. Afhankelijk van projectfinanciering is er een eventuele mogelijkheid op verlenging.

De functie betreft een schaal 10 functie. Indien je gepromoveerd bent kan je eventueel ingeschaald worden in schaal 11.

Functie-eisen
Dit neem je mee:

  • Je hebt een master in de epidemiologie of vergelijkbare opleiding (zoals biomedische wetenschappen, gezondheidswetenschappen, data science).
  • Je hebt minimaal 1-2 jaar werkervaring.
  • Ben je gepromoveerd dan krijg je een grotere coördinerende rol en grotere verantwoordelijkheden en op termijn bied je begeleiding aan junior-onderzoekers en/of stagiaires.
  • Je hebt interesse in infectieziekten-onderzoek.
  • Je hebt ervaring en affiniteit met analyseren van complexe, grote, longitudinale, of surveillance databestanden. Eventuele ervaring met regressie analyse op tijdreeksen is een pre.
  • Je hebt ervaring met programmeren/scripten in statistische software (zoals R of SAS). Ervaring en kennis van Tidyverse, RMarkdown en RShiny zijn een pre.
  • Je kunt zelfstandig werken, toont initiatief, en hebt een pro-actieve instelling.
  • Je werkt graag met meerdere partijen en je bent goed in samenwerken.
  • Je hebt ervaring met het schrijven van artikelen en met het presenteren van wetenschappelijke resultaten.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 10, schaal 11
Salarisomschrijving: De functie betreft een schaal 10 functie. Indien je gepromoveerd bent kan je eventueel ingeschaald worden in schaal 11.
Maandsalaris: Min €3.045 – Max. €5.503 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: Voor de duur van 12 maanden
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

  • Wanneer we een match zien, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek.
  • De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op dinsdag 11 juli en donderdag 13 juli.
  • Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
  • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
  • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk? Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan.

Solliciteren?
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via deze knop verlaat je de site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Date of placement: 21 juni 2023

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement