Skip to main content

VvE Achievement Award 2022

Het bestuur van de Vereniging voor Epidemiologie is verheugd de VvE Achievement Award 2022 uit te reiken aan:  width=

Professor Gerhard Zielhuis

Professor Gerhard Zielhuis is een van de bekendste Nederlandse epidemiologen van de tweede generatie.
Gerhard is een van de grondleggers van de opleidingen Biomedische Wetenschappen in Nederland. Samen met zijn Nijmeegse collega’s ontwikkelde hij de opleiding epidemiologie die de solide basis vormde voor de loopbaan van enkele honderden leden van de VvE. Een opleiding die was gebaseerd op een voorliefde voor methodologie, die hem was bijgebracht door zijn voorganger Ferd Sturmans.

Zeker tien van de huidige hoogleraren epidemiologie in Nederland zijn opgeleid door Gerhard. Veel van de infectieziekte-epidemiologen die de afgelopen twee coronajaren in de media zijn verschenen, hebben de basis van hun expertise te danken aan Gerhard. Via deze niet-erfelijke nakomelingen heeft hij een onuitwisbare invloed gehad op het epidemiologisch onderzoek in Nederland. Waar veel mensen vooral een kick krijgen van een mooi onderzoeksresultaat, is de dag van Gerhard een succes als hij bij het afstuderen weer een epidemioloog mag toespreken. Trots als een pauw bij het zien van de ontwikkeling van die persoon tijdens de opleiding Biomedische Wetenschappen en ontwikkeling daarna.

Studenten buiten Nijmegen kennen Gerhard ook als opleider. Door zijn prachtige practicum Handleiding Medisch Wetenschappelijk Onderzoek. Of het Leerboek Epidemiologie van Bouter en van Dongen dat Gerhard in 10 dagen van A tot Z herschreef.
Zelf bracht Gerhard zijn methodologische hoogstandjes in de praktijk binnen de KNO-discipline door middel van het KNOOP-onderzoek. Een groot longitudinaal onderzoek naar middenoorontsteking bij kinderen. Een onderzoek dat bijna drie decennia zou duren en onder meer aantoonde dat het standaard plaatsen van trommelvliesbuisjes geen zin heeft. Het onderzoek zou een soort paradigma worden voor het huidige ZonMW Doelmatigheidsonderzoek.

Na zijn actieve onderzoeksloopbaan werd Gerhard directeur van het landelijke project Parelsnoer en directeur van de Radboud Biobank. Functies die bij hem pasten omdat ze anderen faciliteerden. Onbaatzuchtigheid is misschien wel de beste omschrijving van Gerhard. Naast talloze andere functies past ook zijn verschillende functie binnen de VvE  in dat plaatje.

De VvE Achievement Award is uitgereikt op 10 juni 2022, op het WEON congres voor Epidemiologie georganiseerd door het Radboudumc Nijmegen. De selectie is uitgevoerd door leden van het organisatiecomité van het congres en het bestuur van de VvE.

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement