Skip to main content

Klinimetrie

De course beslaat 7 avondsessies van 17.00 tot 22.00 uur bestaande uit hoor- en werkcolleges. De course begint met de historische achtergrond van “Klinimetrie” en de belangrijkste theoretische uitkomstmodellen voor het classificeren van de gevolgen van ziekte (dagelijks functioneren en welbevinden). De nadruk van de course ligt op de geëigende methoden en technieken voor het evalueren van betrouwbaarheid / reproduceerbaarheid van multi-item schalen voor het meten van zogenaamde “latente constructen” (constructen als “kwaliteit van leven”, “vermoeidheid” ed). Hierbij komen zowel de klassieke als de moderne test theorie (Item Response Theory) uitdrukkelijk aan bod. Onderwerpen die u oefent zijn o.a.: Kappa, intraclass correlation modellen, construct- en criterionvaliditeit, Principal Component Analyse, Raschmodellen en Partial Credit Model.

Het software pakket R (en Rstudio) wordt gebruikt voor uitvoeren van de benodigde psychometrische analyses, enige ervaring met R is dan ook een vereiste voor het volgen van de course.

De course is van 15-11-2023 tot en met 10-01-2024 onderbroken door een tweeweekse onderwijsvrije periode. U kunt de course eventueel afsluiten met een tentamen op 17-01-2024 waarna u een certificaat ontvangt.

Informatie: masterstudies@amsterdamumc.nl

Instituut en plaats:
UvA, AmsterdamUMC, locatie AMC
Inhoud - termen:
Methodology, Measurements, Statistics
Duur:
7 avonden
Aantal EC:
9
Niveau:
Basis
Intensiteit:
Parttime
Vorm:
On campus
Taal:
Nederlands
Tentamen:
Optioneel

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement