Skip to main content

Klinische predictiemodellen en Machine learning

Het doel van een predictiemodel is de kans op een bepaalde uitkomst zo goed mogelijk te schatten (voorspellen). Predictiemodellen worden vaak met het oog op de klinische praktijk ontwikkeld, waarbij voor individuele personen de kans op ziekte of herstel door het combineren van informatie over patiënten kan worden berekend. Het model kan dan in de vorm van een predictieregel (clinical prediction rule) worden gepresenteerd. Daarnaast is de generaliseerbaarheid, de prestatie van het predictiemodel bij nieuwe toekomstige patiënten, van groot belang.

Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om toegang te krijgen tot veel gegevens waardoor data sets steeds groter worden. Problemen die kunnen optreden bij het ontwikkelen van predictiemodellen in deze data sets zijn o.a. dat het vaak lastig is uit een groot aantal variabelen de meest belangrijke voorspellers te kiezen. Als dit niet zorgvuldig gebeurt, kan dit de kwaliteit van het predictiemodel negatief beïnvloeden. Naast regressiemodellen kunnen geavanceerde Machine learning technieken gebruikt worden om in deze data sets predictiemodellen te ontwikkelen.

De cursus heeft als doel om kennis en inzicht te bieden in de ontwikkeling van voor de praktijk relevante predictiemodellen. Er wordt aandacht besteed aan verschillende methoden voor het ontwikkelen van predictiemodellen, zowel methoden waarbij logistische als Cox regressie modellen gebruikt worden als meer geavanceerde (supervised) Machine learning methoden als Lasso regressie en Tree based methoden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de voor- en nadelen van deze methoden. Als het predictiemodel eenmaal ontwikkeld is, is het belangrijk om een idee te krijgen over de kwaliteit van het predictiemodel. Verschillende maten voor discriminatie en kalibratie zullen hiervoor behandeld worden. Een vraag die daarbij aandacht krijgt is of voorspellingen van het model nauwkeurig zijn en of het model bruikbaar is voor de klinische praktijk. Daarnaast is er aandacht voor de toepassing van het model in nieuwe (toekomstige) patiënten. Belangrijk daarbij is om te onderzoeken of het predictiemodel niet in prestaties achteruit gaat als het toegepast wordt in nieuwe patiënten. Dit onderdeel wordt het valideren van het predictiemodel genoemd. Technieken om het predictiemodel zowel intern als extern te valideren zullen behandeld worden en ook technieken om het model te testen en te trainen via bootstrapping en cross-validation.

De cursus bestaat uit een intensief programma van deels interactieve colleges afgewisseld met computerpractica. Tijdens de computerpractica zal gewerkt worden met voorbeelden uit de klinische praktijk.

Instituut en plaats:
EpidM: Amsterdam UMC/VU
Inhoud - termen:
Prognostic, Survival analysis, Prediction modelling, Data science, Machine learning
Duur:
3 dagen
Aantal EC:
2
Niveau:
Advanced
Intensiteit:
Fulltime
Vorm:
On campus
Taal:
Nederlands
Tentamen:
Optioneel

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement