Skip to main content

Principes van epidemiologische data-analyse

Het zelf uitvoeren van (klinisch) epidemiologisch onderzoek, maar ook het beoordelen van de resultaten van anderen, vereist grondige kennis van de beginselen van epidemiologische data-analyse. Hierbij speelt de biostatistiek een belangrijke rol. Met behulp van methoden en technieken van de biostatistiek kunnen de uitkomsten van epidemiologische onderzoeken worden samengevat (beschrijvende statistiek) en verder worden geïnterpreteerd en gekwantificeerd (inferentiële statistiek). Daarbij heeft men te maken met begrippen als kansverdelingen, precisie, puntschatting, betrouwbaarheidsinterval, hypothese, p-waarde, etc.
Voor het correct en efficiënt kunnen toepassen van deze methoden en technieken is het niet alleen van belang om tot op zekere hoogte de theoretische achtergronden hiervan te kennen. Minstens zo belangrijk is de vaardigheid om in een concrete situatie een verantwoorde keuze te maken voor een bepaalde methode of techniek en vervolgens het resultaat adequaat te interpreteren.
In deze cursus wordt aan al deze aspecten aandacht besteed. De belangrijkste basisbegrippen van de biostatistiek worden behandeld, waarbij steeds een voorbeeld uit de (klinisch) epidemiologische praktijk het uitgangspunt is. Er wordt dan verder ingegaan op vragen zoals: hoe kies ik de juiste analysemethode, wat zijn de adequate effectmaten, hoe precies zijn de schattingen daarvan, hoe onderzoek ik of er sprake kan zijn van vertekening, etc.
De student wordt ruimschoots in de gelegenheid gesteld om in werkgroepverband met dergelijke vragen te oefenen. Ook wordt aandacht besteed aan het gebruik van de computer bij het analyseren van gegevens in de vorm van computerpractica. Hierbij wordt het computerprogramma SPSS (Windowsversie) gebruikt. Een greep uit de onderwerpen:
• beschrijvende statistiek
• kansverdelingen
• voorbereiding van de gegevensanalyse
• toetsen van hypothesen
• betrouwbaarheidsintervallen
• analyse van kwantitatieve gegevens
• analyse van kwalitatieve gegevens
• analyse van cumulatieve incidenties en incidentiedichtheden
• analyse van de odds ratio, het relatief risico en het risicoverschil
• gestratificeerde analyse van de odds ratio (methode Mantel-Haenszel)

Instituut en plaats:
EpidM: Amsterdam UMC/VU
Inhoud - termen:
Cohort, Case-control, Confounding, Effect modification, Statistics
Duur:
6 dagen
Aantal EC:
4
Niveau:
Basis
Intensiteit:
Fulltime
Vorm:
On campus
Taal:
Nederlands
Tentamen:
Optioneel

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement