VvE Achievement Award 2021

Het bestuur van de Vereniging voor Epidemiologie is verheugd de VvE Achievement Award 2021 toe te kennen aan:

Prof.dr. Flora E. van Leeuwen

Professor Van Leeuwen is een van de meest vooraanstaande epidemiologen van Nederland. Ze onderzoekt de lange termijn effecten van kankerbehandeling en is een van de eersten ter wereld die aantoonde dat radiotherapie het risico op secundaire kankers op bestralingsplaatsen verhoogt.

Het lijdt geen twijfel dat deze bevindingen een grote maatschappelijke impact hadden, door het beleid op kankerbehandeling te beïnvloeden en door een focus op preventie van secundaire kankers. Een impact, versterkt door het lidmaatschap van meerdere besturen van het gezondheidsbeleid en brede erkenning binnen en buiten Nederland.

De jury waardeert vooral de combinatie van impact en hoge kwaliteit in haar onderzoek. Het onderzoek dat professor Van Leeuwen heeft gepubliceerd is van hoge wetenschappelijke en methodologische kwaliteit, zorgvuldig opgezet en van hoge epidemiologische standaarden. Ze is een voorbeeld voor jonge, ambitieuze epidemiologen.

De VvE Achievement Award is op 4 juni 2021 uitgereikt tijdens het jaarlijks epidemiologisch congres het WEON, georganiseerd door het Amsterdam UMC. De selectie is uitgevoerd door leden van het organisatiecomit├ę van het congres en het bestuur van de Vereniging voor Epidemiologie.