Skip to main content

VvE Publicatieprijs Junior Onderzoeker 2022

Het bestuur van de Vereniging voor Epidemiologie is verheugd de VvE Publicatieprijs Junior Onderzoeker 2022 toe te kennen aan:  width=

Edouard Fu

Met de publicatie: “Timing of dialysis initiation to reduce mortality and cardiovascular events in advanced chronic kidney disease: nationwide cohort study

De jury, bestaande uit prof. Bart Kiemeney van het Radboudumc Nijmegen, prof. Myriam Hunink van het Erasmus MC en prof. Jos Twisk van het Amsterdam UMC, heeft het volgende juryrapport opgesteld:

“In dit artikel onderzochten Edouard Fu en collega’s wat de optimale geschatte glomerulaire filtratiesnelheid is om dialyse te starten bij patiënten met een gevorderde chronische nierziekte. In theorie kan deze onderzoeksvraag het beste worden onderzocht met behulp van een klinische proef. Hoewel er een dergelijk onderzoek beschikbaar is, vergeleek dit onderzoek slechts twee filtratiesnelheidsniveaus en leidden de resultaten niet tot duidelijke richtlijnen, waardoor er veel variabiliteit in klinisch management mogelijk was. Een nieuwe multi-arm trail zou zeer moeilijk uit te voeren zijn. Om die reden gebruikten Fu en collega’s observatiegegevens uit Zweden. Maar dergelijke observatiegegevens creëren specifieke methodologische uitdagingen: onsterfelijke tijdsbias, leadtime bias en survival bias. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en een RCT na te bootsen, maakten ze gebruik van verschillende methoden. In plaats van alleen indruk te maken op de lezer met methodologische terminologie, deden ze een extra stap door een gedetailleerde bijlage van negen pagina’s op te nemen met een uitleg van de mogelijkheden van vooringenomenheid en hun remedie daartegen. Het resultaat is een zeer overtuigend antwoord, ondanks het observationele ontwerp, dat mortaliteit en cardiovasculaire gebeurtenissen kunnen worden verminderd door een eerdere start van dialyse, maar dat deze risicoverminderingen mogelijk niet opwegen tegen de last van een langere periode aan dialyse. De jury feliciteert de auteurs, niet alleen voor het uitstekende onderzoek, maar ook voor het aanleren van de onderzoeksmethodologie aan hun lezers. De paper past perfect in het motto van dit congres: Epidemiologie is inderdaad een kunst.”

De VvE Publicatieprijs Junior Onderzoeker is op 10 juni 2022 uitgereikt tijdens het jaarlijks epidemiologisch congres (WEON), georganiseerd door het Radboudumc Nijmegen.

© 2024 Vereniging voor Epidemiologie - privacy statement